Kids and fashion???



photos:  fashionising.com

Ne znam kojom rečenicom da započnem teks, svašta mi se mota po glavi, uglavnom pitanja....
Da li su vam poznate ovi editorijali? U pitanju su (redom) Parisko izdanje Vogua za decembar2010/januar 2011, Miu Miu i Marc Jacobs kampanje za jesen/zimu 2011/2012, od kojih je definitivno editorijal iz Voga najupečatljiviji. Thylane Lena, devojčica i Vogov model je imala smao 10 godina kada je nastao editorijal (a pored nje je učestovalo još nekoliko njenih vršnjakinja), dok Elle Fanning (za Marc Jacobsa) i Hailee Steinfeld (za Miu Miu) imaju samo 13 i 14 godina. A donja granica za bavljenje modelingom je 16 godina!
Neverovatna mi je ta potreba za senzacionalnošću, utrkivanje ko će izazvati veći šok i privući veću pažnju na sebe i svoju kampanju. Zar ionako već premlade manekenke, sa svojih dvadesetak i manje godina nisu dovoljno mlade? I dok se svi zgražavamo nad američkom emisijom Toddlers & Tiaras, velika modna imena smisle da je ok napraviti isto to samo pod svetlima sjajnijih reflektora, sa boljim i trendi komadima odeće, preskupim nakitom, i upakovati u pakovanje sa velikom mašnom na kojoj piše KAMPANJA ZA TU I TU SEZONU.
Svi kao deca želimo da što pre odrastemo i okusimo svet odraslih, što je definitivno želja sa kojom je lako manipulistai i koristiti je, ali čemu? Zarad većeg tiraža ili bolje prodaje, različitosti i kvazi originalnosti?
Svašta bih još mogla reći, ali bolje da vas ostavim sa vašim pitanjima i mislima, zna da ih i sami imate dovoljno na ovu temu.