Inge Jacobsen and cross-stitched photos

Heklanje, pletenje, vezenje, tkanje.... Prva asocijacija - ____________________ (popuniti prazno polje).
Verujem da su neke od njih zastarelo, dosadno, demode, to rade samo stare žene i tako redom. Naravno, provuće se i po koja pozitivna, ali ređe je. Ručni rad u modernom svetu ne dobija zasluženo poštovanje. Međutim, njegova vrednost je nemerljiva, dovoljno je da se samo setimo da je u svakoj industriji najskuplji upravo onaj proizvod koji je ručno rađen. I da se vratimo na pomenute tehnike koje su samo neke od tog mora neobičnih izraza koji opisuju proces stvaranja i ukršavanja tkanina. I dok se svi utrkuju da pronađu nova moderna dizajnerska rešenja, zaboravljaju stare tehnike i mogućnost da se one mogu primeniti i na moderan način.




Jedna od onih retkih koji su jednu staru tehniku primenili u modernizovanom izdanju je i Inge Jacobsen. Koristeći fotografije iz prestižnih modnih magazani i tehniku veza stvara neobične kolaže sa ciljem da fotografiju upotrebi u jednom novom i drgačijem kontekstu u kome se uklanja sjaj i glamur sveta visoke mode i menja jednim pitomijim i staromodnijim prizvukom. Njen projekat na neki način prikazuje vezu između ženskih hobija kroz generacije, spajajući u jednu celinu vez, kojim su žene nekda popunjavale slobodno vreme i stvarale nešto novo, sa čitanjem modnih magazina, kao jednim od načina na koje se to slobodno vreme danas troši.



Za izradu jedne "vezene fotografije" potrebno je neverovatnih 50 sati rada. Njen izbor su već postojeće fotografije i naslovnice. Iako je i sama fotograf, trenutno je više fokusirana na postojeće fotografije, između ostalog i one sa seksualnom konotacijom, gde kroz svoje modifikovanjeistih želi da navede posmatrača na jedno drugačiji viđenje, ostavljajući mu mogućnost da ih shvati kao kritiku modne industrije i pornografije ili kao njihovo veličanje. Izbor je dakle na posmatraču.



Inspiracija za svoj rad pronašla je među drugim umetnicima kao što su John Baldessari, Vik Muniz, John Stezaker i Aliki Braine, koji takođe na netradicionalan način koriste fotografiju, pokušavajući kroz upotrebu drugih medija da prošire i unaprede svoj rad. Sve u svemu veoma zanimljivo i inspirativno.

Photos: ingejacobsen.com