Fall 2012 colors

Na prvi pogled moglo bi se reći da će ove jesen biti aktuelno gotovo sve boje. Međutim oko pažljivog posmatrača primetiće da su u pitanju tačno određene nijanse i gotovo matematički precizano definisane boje. Nisu to jednostavno žuta, crvena, i pink. Sada su to medeno zlatna, flamenko crvena, i vatreno pink. Možda će sada neko reći kako je svo to filozofiranje i definisanje boja totalno besmisleno i nepotrebo, i zapravo, biće u pravu, jer realnost u kojoj, kada su u pitanju boje u trendu, zapravo znači da će prodavnice biti preplavljene tačno ovim nijansama i nijednim drugim, te će svaki prosečan kupac tražiti i dalje samo žutu, crvenu i pink. A i što bi se opterećivao kada je neko drugi umesto njega izabrao i odlučio koje će se boje voleti ove sezone. Pa da vidimo koje će nam to boje grejati kišne dane i unositi vedrinu u tmurnu  jesen.



Flamenko crvena bi se mogla posmatrati kao naslednica mandarina crvene ili koralno crvene koju smo svi obožavali ovog leta. Istovremeno je dramatična i prefinjena, u sebi nosi mnogo energije objedinjujući dve tople, vatrene boje, narandžastu i crvenu. Pun pogodak je mala crvena haljina i nezaobilazni tanki crni kaiš tačno na struku. Složićete se, veoma sofisticirano i pomalo sexy. Boja koja će definitivno zagrejati atmosferu ove jeseni.


Medeno zlatna na naki način predstavlja naslednicu prošlogodišnje popularne boje snefa. Veoma je sjajna i jasna, sa asocijasijom na zrake sučeve svetlosti. Topla i veoma intenzivna jesenja boja koja unosi vedrinu. Savršena za kombinovanje kako sa neutralnim tonovima, tako i onim smelijim za odvažne modne sladokusce. Komad u ovoj boji će definitivno osvežiti svaku odevnu kombinaciju.

Vatreno pink kao što joj i samo ime govori je veoma delikatna, intenzivna pink boja koja u sebi istovremeno krije prigušenu toplotu. Iako na prvi pogled deluje nepraktična, veoma se lako kombinuje. Pored dramatičnog efektna u kombinaciji sa crnom bojom, kombinovana sa teget plavom daje jednu dozu eleganciji, dok kombinovama sa sivim pruža neophodnu ležernost. Naravno, to nisu jedine mogućnosti, primera radi u kombinaciji sa medeno žutom daje jedan veoma moderan i zanimljiv kontrast.

Pored vatreno pink, na listi top boja za jesen, našla se još jedna nijansa roza boje. U pitanju je zagasita Nežno roze boja. Iako u svojoj osnovi nežna, ova boja naglašena oštim krojevima može ostaviti utisak distanciranosti i nedodirljivosti, i delovati čak pomalo hladno. Samo žena sa stavom u ovoj boji može delovati prefinjeno i ozbiljno,  te definitivno nije boja za mamine princeze i ostale barbike. 

Ultramarin zeleno/plava je još jedna intenzivna i veoma dramatična boja koja u mislima automatski priziva more i sećanja na leto. Misteriozna i dubka, u kombnacji sa toplim bojama daje neophodnu smirenost  i savršen sklad toplog i hladnog. Probajte da je zamislite u kombinaciji sa medeno žutom, vatreno pink ili nežno roze, verujem da će vam se dopasti.

Olimpic plava (u nedostatku boljeg prevoda), je boja koja u sebi objedinjuje električno i kraljevsko plavu, a ime je dobila u čast Olimpijskih igara i sportskog duha. Veoma prodorna boja koja lako zapadne za oko, savršena u kombinaciji sa crnim i zlatnim detaljima. Boja koja može nudi dozu sportske elegancije, ali istovremeno dozu raskoši i glamura.






Varijacija na temu  zelene bojeje Petrolej zelena, boja koja je bila aktuelna i prošle sezone. Prava boja pozne jeseni. Otmena i hladna. Pomalo dramatična i misteriozna, uostalom kao i većina boja koje će biti aktuelne ove sezone. Mali trik koji je čini veoma luksuznom i otmenom ovu boju su sjajne tkanine ili tkanine sa teksturama.

Bordo, još jedna klasična jesenja boja koja je popularna već duže vreme. Ova topla, i pomalo mračna boja me uvek asocira na atmosferu ispunjenu mirisom kuvanog vina i svetlošću sveća. U suštini, jedna neutralna boja koja može poslužiti kao osnova bilo koje odevne kobinacije, i koja je uvek dobar izbor kada su u pitanju modni dodaci.

Boja šljive je varijacija na temu ljubičaste boje koju je lako voleti ali i kombinovati sa većinom boja sa ovog spiska, pored neprikosnovene crne. Veoma je elegantna i deluje gotovo magično, naročito ako su u pitanju sjajne ili transparentne tkanine.

I za kraj, Ponoćno plava. Varijanta teget plave, koja predstavlja idealnu boju za različite poslovne kombinacije pre svega zbog svoje ozbiljnosti i neupadljivosti. Odlično se kombinuje sa nežno roza i vatreno pink, ali ni žuta joj nije strana zbog komplementarnosti ove dve boje. Kaput u ovoj nijansi plave može biti idealan i veom praktičan izbor sa kojim nećete pogrešiti.



***

Nadam se da će vam je ovaj vodič korz aktuelne trendove, kada su u pitanju boje za sledeću sezonu, biti koristan kada ove jeseni krenete u kupovinu, i bez obzira na to kako ih imenovali, važno je da su tu da unesu malo  vedrine kada jesen pokaže svoje pravo lice, zar ne:)